Rokottaminen kiikastaa niin meillä kuin muuallakin hyvin pitkälle henkilöstöpulasta. Rokotusasetuksen mukaista henkilöstöä ei ole tarpeeksi saatavilla. Vaikka Covid19-rokotusasetukseen on kokoajan lisätty rokottamaan oikeutettuja ammattiryhmiä (esim. opiskelijat, hammaslääkärit, lähihoitajat ja bioanalyytikot) sairaanhoitajatutkinnon omaavien rinnalle, niin siltikään tekijöitä ei ole tarpeeksi. Uudet mukaan tulleet ammattiryhmät tarvitsevat perehdytystä rokottamiseen ja lääkeluvat rokotteiden antamiseen.

Henkilöstön siirtely tehtävästä toiseen on puolestaan nollasummapeliä, koska ylimääräistä resurssia ei ole missään tarjolla lisää. Osastolta tai mistä tahansa työyksiköstä rokottamaan innostuva työntekijä on poissa työyksikön omasta henkilöstöreservistä ja se hankaloittaa osaston omaa henkilöstöpulaa. Sijaisia ei ole saatavissa tilalle juuri mihinkään. Tilanne on ollut huono jo vuosia, mutta se syvenee koko ajan entisestään.

Moni keikkalainen on kokenut rokottamisesta maksettavan korvauksen liian pieneksi. Työstä pitää maksaa hyvin, jotta se on kannattava vaihtoehto vapaa-ajalle.

Rokottaminen on työtä, kuten mikä tahansa muukin työ. Kukaan ei jaksa painaa duunia määräänsä enempää. Moni jaksaa innostua hetkeksi aikaa keikkailemaan tai ylitöihin, mutta jossakin kohtaa siinäkin raja tulee vastaan.

Sote-alan henkilöstö on ollut todella kovilla koko pandemian alusta alkaen ja tilanteelle ei näy loppua lähitulevaisuudessa. Henkilöstöstä on pidettävä aina hyvää huolta tilanteessa kuin tilanteessa. Tauot, vapaapäivät ja lomat on pidettävä, vaikka yhteiskunnallinen paine ja tauti painaa päälle. Tällä ylläpidetään henkilöstön omaa hyvinvointia ja ennaltaehkäistään uupumisesta aiheutuvia sairaslomia.

Tällä hetkellä myös henkilökunnassa on paljon sairastumisia. Kun korvaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, toimintoja joudutaan vahvasti priorisoimaan ja aikatauluttamaan.
https://www.riihimaki.fi/tiedotteet/sosiaali-ja-terveystoimialalla-useita-muutoksia-koronatilanteen-vuoksi/

Tilanteet tuntuvat muuttuvan jollei nyt päivittäin, niin ainakin viikottain. Ratkaisuja joudutaan tekemään nyt hetkessä pandemian kulun lainsäädäntömuutosten ja asiakasvirtojen mukaisesti. Koska rokotustoiminta ei palvele tarpeita Riihimäellä, riihimäkeläiset hakevat rokotteitaan Hyvinkäältä. Tästä syystä Riksusta lähetetään rokottajia työvoimaksi Hyvinkäälle. Hyvinkään resurssit on laskettu oman väestöpohjan rokottamiseen ei ulkopaikkakuntalaisten.

Onneksi henkilöstösiirroissa on tämän lehtijutun mukaan kyse on kuitenkin vain muutamasta rokotuspäivästä, millä vastataan riihimäeltä suuntautuvaan asiakasvirtaan: https://www.aamuposti.fi/paikalliset/4430075?utm_source=app_push&fbclid=IwAR3LPiKSnZ_4Pzw-U4sHmZVIvy1cCyG15z3FAh7RewhngkQLnsL8zDQh1BA
Toivottavasti massarokotustoiminta saadaan pikaisesti myös täällä käyntiin.