Niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla tarkasteltuna on järkyttävää, että järjestelmä on jo aikoja sitten ns. niistetty niin tyhjiin, että ”pelivaraa” ei ole juuri normaalitilanteessa, saati sitten poikkeustilanteissa.

Meillä on ollut tämä pandemiatilanne jo toista vuotta päällä ja alan järjestöt ovat vuosikymmeniä varoitelleet kriisiytyvästä työntekijäpulasta. Asiaan ei ole reagoitu millään tavalla. Ei valtakunnan tasolla, eikä paikallisella tasolla. Istuneilta ja parhaillaan istuvilta poliitikoilta kannattaakin kysyä miksi ovat päätyneet tällaiseen arvovalintaan vuosien ajan päättäjänä istuessaan?

Tiukka talousraami on vuosia ohjannut tuottamaan palvelut lakisääteistä minimiä hipovalla tasolla monissa eri tehtävissä. Joskus on menty jopa ali sen, jolloin AVI on joutunut puuttumaan tilanteeseen. Palvelun laaduttomuudesta kärsii ennen kaikkea asiakas, joka ei saa sitä palvelua, johon hän on oikeutettu.

Valmiuslaki on tarkoitettu sota-ajan olosuhteisiin. Meillä ei ole sota päällä, vaan viruksen aiheuttama pandemia. Sen hoitamiseen ei tarvitse sotatilatoimia, ainakaan sellaisia, mitkä puuttuvat alan ammattilaisten perusoikeuksiin. Työvoimapula pitää ratkaista muilla keinoin. Työolot ja palkkaus kuntoon, niin alalla pysyjiä ja alalle palaajia alkaa löytyä. Nyt moni pohtii lähtemistä ja yhdenkään menettämiseen ei ole varaa.

Valmiuslain sisältämistä sote-alan toimivaltuuksista voidaan ottaa käyttöön tarvittaessa:

86 §, joka mahdollistaa sen, että sosiaali- terveydenhuollon toimintayksiköiden toimintaa voidaan muuttaa.

87 §, joka mahdollistaa sen, että muuta terveydenhuoltoa voidaan ohjata.

88 §, joka mahdollistaa sen, että sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä terveydensuojelussa voidaan joustaa kiireettömästä hoidosta ja suunnata resurssit koronahoitoon (jo nyt tätä ollaan jouduttu tekemään ilman valmiuslakiakin)

Valmiuslain 93 – 103§:ssä säädetyistä palvelussuhteen ehdoista poikkeamiselle, irtisanomisoikeuden rajoittamiselle ja työhön määräämiselle ei ole perusteita.

Tällaiset toimet hankaloittavat henkilöstöpulaa entisestään koko meidän hyvinvointialueella.

Mika Salminen sanoi jutussa oleellisen.