Tänään aluevaltusto päättää sopeutustoimista. Lista sopeutustoimista ei ole ollut mitään mukavaa luettavaa kenellekkään. Assi-sairaalahanke nousseine rakennuskustannuksineen on kuitenkin asia, joka on vienyt hyvinvointialueemme lainanottovaltuuden minimiin ja toimintoja on uudistettava  ja tehostettava valtiovarainministeriön edellyttämällä tavalla jo heti etupainotteisesti.

Riihimäekläisenä iseäni erityisesti on harmittanut Riihimäen sairaalan neurologinen kuntoutusosasto, jolla myös itse olen aikoinani työskennellyt. Vieläkin lämmöllä muistelen osaston hyvää tekemisen meininkiä ja ilmapiiriä, jollaiseen harvoin törmää. Ennen kuin toimintoja lakkautetaan ja siirretään, neurologiselle kuntoutukselle pitää olla paikka osoitettuna. Asiakkaita ei saa jättää heitteille ja työntekijöistä pitää pitää huolta muutostilanteessa.

Khshp RYKS:istä on suljettu ja siirretty jo kaikki muu erikoissairaanhoitotasoinen osastotoiminta pois. On ollut vain ajan kysymys milloin neurologisen kuntoutusosaston vuoro tulee. Muistan miten kirurgisten osastojen sulkemisen yhteydessä moni ammattilainen lähti töihin Hyvinkään sairaalaan. He eivät siirtyneet osastojen mukana töiden perässä Hämeenlinnaan. Näin veikkaan käyvän tässäkin asiassa.

Erikoissairaanhoito-orientoitunut työntekijä haluaa työskennellä erikoissairaanhoidossa, ei peruspalvelujen puolella, jos työnkuva ei tarjoa mielekästä kliinistä työuraa. On hyvä huomata, että kehittyvässä kotisairaalatoiminnassa näitä vaativan sairaanhoidon itsenäisiä mielenkiintoisia työnkuvia on jatkossa tarjolla enenevässä määrin. Kotisairaalatoiminnassa toteutetaan vaativaa sairaalahoitoa kotiolosuhteissa. Työ ei ole kotisairaanhoitoa tai kotipalvelua, vaikka sitä näin välillä myös markkinoidaan.

Itse olen taustakeskusteluissa tuonut ilmi, että panostuksia pitäisi tehdä ehdottomasti enemmän ennaltaehkäiseviin palveluihin ja mielenterveyteen. Pelkään että panostukset jäävät jälleen näissä säästöpaineissa tekemättä, vaikka juhlapuheissa näitä satsauksia kaikki pitävät aina tärkeinä. Onneksi terveydenhoitajatyöhön tuli uudet mitoitukset, joiden johdosta panostuksia on tehtävä joka tapauksessa. Myönteinen kehitys on saatava alkuun, jotta säästöjä voidaan saavuttaa pitkällä aikavälillä.

Itse en pääse tänään aluevaltuustoon, koska olen estynyt. Toivotan valtuutetuille jaksamista pitkään kokoukseen.