Joukkopako Tik Tokista, koska Kiina valkoilee. Somen kommenttikenttien täyttyminen ”tavallisen kansan” möykkäämisestä ja vasta-argumentteja ei juuri näy, koska paskaa sataa niskaan ja ivahymiöitä jaellaan, jos jotain menet kommentoimaan. Surullista mutta totta ja samalla äärimmäisen vaarallista ja tuhoavaa. Kun vastanäkemykset vaimenevat, syntyy samanmielisyyden harha, että yhdessä veneessähän tässä ollaan ja enemmistö kansasta on tätä mieltä. Eihän muita äänenpainoja näy eikä kuulu. Somen algoritmit pitävät huolen siitä, että saat feediisi juuri omanlaistasi sisältöä ja  se vain vahvistaa ymmärrystä siitä että olet ajatuksinesi oikeassa ja muut ovat väärässä.

Vaarallista kehitystä, mikä on johtanut  yhteiskuntien polarisoitumiseen ja vahvaan vastakkainasetteluun. Minusta on järkyttävää, että minutkin kategorisesti tuomitaan puoluevalintani perusteella johonkin lokeroon, jota voidaan sitten avoimesti kritisoida, arvostella, haukkua ja halveksua ihan mielinmäärin. Olen suomalainen nainen, suomen kansalainen, äiti, koulutettu, työssäkäyvä ja jos tulkitsen itseäni somen paskatulvasta, niin minulla ei ole minkäänlaista arvoa tai asemaa tämän yhteiskunnan jäsenenä. Äärimmäisen vastenmielistä on se, että nämä paskansuoltajat ovat pääasiassa suomalaisia miehiä. Miehiä joiden kanssa minun pitäisi olla ylpeästi profiloitua isänmaallisena suomalaisena naisena, jota tosiasiallisesti myös olen.

Alan tulla lopputulokseen, että some on aiheuttanut valtavan maailmanlaajuisen polarisaatiokehityksen, jota ei voi enää pysäyttää. Joka puolella äärioikeistolaiset porukoituvat ja vahvistuvat. Jopa natsitervehdykset ovat palanneet ja äärioikeistolaista retoriikkaa viljellään sumeilematta. Viime viikolla seurasin X:ssä, keskustelua missä hekumoitiin rajan ylittävien turvapaikanhakijoiden ampumisella ja muut komppasivat, että tämähän on oikein loistava idea. Niin sitä sodassakin rajaa puolustettiin kuin ryssä siitä pyrki läpi. Nytkin nämä venäjän lähettämät äijät  voidaan hyvin ampua rajalle, koska tämä hybridivaikuttaminen on venäjän puolelta sotatoimi.

En voi mitään, mutta minua hirvittää se mitä Suomelle, suomalaisille ja eritoten ääriajattelun koukun syötteineen nielaisseille on tapahtumassa. Lähtökohtaisesti on jo tiedossa, että suomi on yksi väkivaltaisimmista maista, missä perheväkivaltaa tapahtuu paljon piilossa kotiseinien sisäpuolella. Nyt kun aletaan julkisesti mölistä ja hekumoida ihmisten ampumisesta, pimeän kynnyksen raja alkaa olla jo pelottavan lähellä. Kun ihmisarvo ja ihmisoikeudet viedään yhdeltä ihmisryhmältä, ne viedään nopeasti myös toiselta. Saavutetut asemat ja oikeudet eivät ole mikään itseisarvo, vaan ne ovat jatkuvasti alttiita muutoksille ja heikennyksille.

Mitä tapahtui Iranissa naisille? Avoin yhteiskunta muuttui ääriajattelun omaavien miesten toimesta hallitsevaksi ja kahlitsevaksi. Samanlainen kehitys voi miesten toimesta tapahtua myös täällä Suomessa. Meitä ei pakoteta pukeutumaan burghaan, koska se ei kuulu meidän uskontoon ja kulttuuriin, mutta monilla eri muilla tavoilla naisten asemaa voidaan heikentää ja tätä tapahtuu jo nyt. Nykyinen hallitus haluaa estää naisten  kouluttautumista, palkkakehitystä, uran luomista… Naiset halutaan kotiin synnyttämään ja hoitamaan perhettä. Syntyvyys on saatava nousuun. Se on yhteiskunnan ja suomen kansan etu.

Minä olen yrittänyt ymmärtää. Olen lukenut vastanäkemyksen omaavien kirjoituksia ja kirjoja, hallitusohjelmia ja kuunnellut puoluekokouksia ja pyrkinyt ymmärtämään niistä sen punaisen langan. Tällä olen varmistanut sen, että en varmasti kuplaudu omiin ajatuksiini. On tärkeää pitää mieli avoimena ja pyrkiä ymmärtämään sitä, miksi ihmiset ovat asioista eri mieltä. Vain tällä tavoin voi rakentaa voi rakentaa ehyttä ja kokonaisvaltaista maailmankuvaa.

Valitettavasti suurin osa ihmisistä ei toimi näin. Moni hakee ajatuksilleen vahvistusta vain omasta kuplastaan samanlailla ajattelevien parista sen sijaan, että uskaltaisi katsoa ja pyrkisi ymmärtämään mitä oman kuplautuneen ajattelun ulkopuolella on.