Sosiaalinen media. Kivaa ajanvietettä, johon saa uppoamaan helposti useammankin tunnin päivästä. Sosiaalisen median kanssa et ole koskaan yksin. Niinhän sitä luulisi, mutta yhä useampi kokee olevansa yksinäisempi kuin koskaan.

Somealustoihin kohdistuu säännöllisesti moraalipaniikkeja, jolloin suuri määrä käyttäjiä äänestää alustalta ulos ns. jaloillaan. Tämä on karhunpalvelus alustalle jääville, jotka alkavat nähdä yhä yksipuolisempaa ja sakeampaa sisältöä. Näin kävi mm. TikTokin Kiinan vakoilu-paniikin kanssa, jolloin moni aikuinen lopetti sovelluksen käyttämisen. Lapset ja nuoret alustalle jäivät.

Lähes 90% suomalaisnuorista käyttää TikTokia ja pitää sitä pääsääntöisenä uutislähteenään. Ylen MOT testasi TikTokia 13-vuotiaan yksinäisen nuoren näkökulmasta. Tämä  yksinäisyydestä kärsivä ”nuori” alkoi nopeasti saada itsetuhoisuuteen ja itsemurhaan kannustavaa sisältöä omalle seinälleen.

Näin tapahtuu, kun pysähtyy hetkeä pidemmäksi aikaa katsomaan mielenkiinnon herättänyttä videota, tai reagoi siihen jollakin tavalla. Toimintaan perustuen sovellus tulkitsee, että haluat nähdä lisää tämän kaltaista sisältöä. Sosiaalista omaatuntoa algoritmeilla ei ole.

Eri aihepiirien äärelle on rakentunut someen vahvoja kuplatodellisuuksia, jotka tuottavat uutta somesisältöä  seuraajilleen lakkaamattomana virtana. Yksipuolisen sisällön jatkuva katsominen on tehokasta aivopesua, joka vaikuttaa ihmisen asenteisiin ja ajatteluun. Moni nielee oman sosiaalisen kuplansa tuottaman syötin koukkuineen ja myös tarkoituksellisesti estää somestaan vastanäkemysten näkymisen. Kuka sitä nyt huvikseen haluaa vapaa-ajallaan ärsyyntyä?

Esimerkkinä somen massavaikutusista asenne- ja ajatusmaailman muutokseen antavat viitteitä esimerkiksi miespelon ja naisvihan lisääntyminen, konservatismin nousu ja tasa-arvokehityksen takapakki. Yhteiskunnalliset seuraukset voivat olla arvaamattomia ja jopa vaarallisia.

Ratkaisu ei ole somen käytön lopettaminen. Some on tullut jäädäkseen ja se kasvaa ja kehittyy kokoajan suuremmaksi kokonaisuudeksi, missä liikkuu myös suuret rahavirrat.

Aikuisten tulee tuntea sosiaalisen median toimintaperiaatteet ja tietää päällisin puolin lasten ja nuorten selailema somesisältö, jotta he voivat tarvittaessa puuttua sosiaalisen median aiheuttamiin lieveilmiöihin etupainotteisesti. Medialukutaitoon liittyvää osaamista tulee olla kaikkialla siellä, missä lapsia ja nuoria kohdataan.

Järjestelmätasolla kuntien ja hyvinvointialueiden on tärkeää lisätä henkilöstönsä valmiuksia tunnistaa sosiaalisen median aiheuttamia seurannaisvaikutuksia ja lieveilmiöitä asiakaskunnassaan. Ajatusvinoumien tunnistamisella ja ennaltaehkäisyllä vaikutetaan etupainotteisesti yksilön ja yhteisöjen terveys- ja hyvinvointikokemukseen.

Anne Lindgren
aluevaltuutettu (vihr.), väitöskirjatutkija, YTM
Ehdolla Riihimäen valtuustoon numerolla 99 ja Kanta-Hämeen aluevaltuustoon numerolla 2097

Julkaistu Aamupostissa 26.3.2025Aamupostissa 26.3.2025