”Kanta-Hämeen hyvinvointialue avaa 7. huhtikuuta Riihimäelle ensimmäisen ikäihmisten arviointi- ja kuntoutusyksikön, kun yksi Riihimäen terveyskeskussairaalan osastoista muutetaan uudenlaiseksi palveluyksiköksi. Aluevaltuusto on tehnyt asiasta päätöksen joulukuussa 2024. Muutoksen tavoitteena on tarjota asiakkaille heidän tarpeisiinsa paremmin soveltuvia palveluita; samalla tehostetaan myös toimintaa ja saadaan aikaan säästöjä kustannuksissa.
Uuden yksikön tavoitteena on, että asiakkaalle tarjotaan oikeaa palvelua oikeaan aikaan, jolloin vältytään siltä, että ympärivuorokautiseen palveluasumiseen jonotetaan terveyskeskussairaalan osastoilla. Kun asiakkaan sairaanhoidon tarve päättyy, asiakas siirtyy palvelutarpeen mukaisesti arviointiyksikköön, jossa tarjotaan kuntoutusta ja asiakkaan palvelutarvetta voidaan arvioida yksilöllisesti.
Muutos vähentää jonottajien määrää terveyskeskussairaaloiden osastoilla ja vapauttaa sairaalapaikkoja niitä tarvitseville. Ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen lyhyt- ja pitkäaikaispaikoille on koko hyvinvointialueen ajan ollut jonottajia terveyskeskussairaaloiden ja erikoissairaanhoidon osastoilla; vuoden 2024 aikana terveyskeskussairaaloiden osastoilla on jatkuvasti ollut keskimäärin 45 jonottajaa.” Lähde: Oma Häme
Tällaiselle välivaiheen palvelulle on selkeä tarve olemassa. Koska erikoissairaanhoidon ja tk:n osastoilla jonottavilla ikäihmisillä ei ole selkeää terveydenhuollon tarvetta, mutta on kotona pärjäämättömyyttä, yksinäisyyttä, pelkoa, haasteita päivittäisistä toimista selviytymisessä jne.
Päivystyksestä tuli sokriin useita yhteydenottoja kriisipaikan saamiseksi sosiaalihuollon palveluasumiseen. Usein tämä vaihtoehto on asiakkaalle itselleen raskas, koska kriisipaikka on tarjolla vain vuorokaudeksi, minkä jälkeen palvelutarpeenarviointi selvittää tarpeen ja asiakas pääsääntöisesti kotiutetaan heti seuraavana päivänä, koska kriteerit ei pitkäaikaishoivalle täyty.
Palveluasumisen kriisipaikalle pitää lyhyenkin visiitin ajaksi saada vietyä omat lääkkeet, vaatteet, hygieniatarvikkeet, apuvälineet mukanaan, joten lyhyt kriisipaikkakeikaus voi olla ikäihmiselle ja hänen kuljettamisestaan vastaaville omaisille tai kotihoidolle rasittava kokemus.
Henkilö pääsääntöisesti kotiutetaan takaisin omaan kotiinsa tehostetuilla palveluilla, mikäli hän niitä suostuu kotiinsa vastaanottamaan. Hänellä on myös täysi oikeus kieltäytyä tarjotuista palveluista, avusta ja tuesta. Moni kieltäytyykin, koska ne maksavat.
Ikäihmisten palveluissa ja nimenomaan pitkäaikaispaikoissa on kysyntää. Koko maassa vanhuspalvelulain ja poliittisten päätösten hengessä kuitenkin painotetaan kodin ensisijaisuutta palveluiden toteuttamisen lähtökohtana, koska se on taloudellisinta.
Selkeästi nykymalli ei ole toiminut enää pitkään aikaan. Vanhusasianproffat ovat jo pitkään tuoneet ilmi, että hoivan ja hoidon rahoituksesta puuttuu yli miljardi rahaa vrt. muihin pohjoismaihin. Rahaa pitäisi valtion taholta satsata lisää, jotta pitkäaikaishoivan pariin pääsisi yhä useampi ikäihminen jo varhaisemmassa vaiheessa.